Oxford Street Residences

The design of the Oxford House Lofts incorporates an adaptive reuse process with a creative and thoughtful infill. The original building was an auditorium style, Christian Science Church. By adding parking in the basement and two levels of housing and a mezzanine level we were able to transform the building into an exceptional and dramatic living environment. Units feature 16’ high ceilings with lofts up to 25’ high. We successfully maintained original plaster molding details, and created special areas which utilize both the steeple and pediment over the front of the structure.

The exterior of the Oxford House has been granted a Historic Easement, which required any modifications to be regulated by the local Historic Society. While maintaining the window pattern, we effectively built additional floors to maximize the potential of the building.  This project was recipient of the 2007 Builder’s Choice Award for Adaptive Reuse.

Project Location

Oxford Street Newton, Massachusetts.

Project Size

11 Residential units

CONTACT
  • 17 Ivaloo St, Suite 400, Somerville, MA
  • (617 ) - 591 - 8682
  • jkhalsa@tkgeast.com
REGISTRATION:

Registered Architect: MA, NH, RI, CT, CO, NM, AZ

NCARB  & C.S.I.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google